В гостях у графині вишні. Цього про неї ви точно не знали і такі ласощі не пробували…
У ягідному царстві особлива шана – вишні з її насиченим, трохи терпким смаком. Яскравий самодостатній характер красуні-вишні проявляється у всьому – її не варто змішувати з іншими ягодами і фруктами, вона хороша сама по собі.
Після перемоги над понтійським царем Мітрідатом римський полководець Лукулл вивіз з берегів Чорного моря вишневе дерево. Тонкий гурман Лукулл по достоїнству оцінив невідому ягоду і свої знамениті бенкети, увійшли в історію під назвою “Лукулові”, завершував десертом з вишень.
Чим корисна вишня?
- Плоди вишні містять цукри, вітамін С , органічні кислоти.
- За вмістом кумаринів (тонізуючих речовин, підвищують імунітет) вишня стоїть на 4-му місці після червоної смородини,чорної малини і граната.
- Фолієва кислота,вітамін В,залізо, Р-активні речовини діють на організм як хороший профілактичний засіб проти гіпертонії, атеросклерозу, недокрів’я, розлад нервової системи.
- Народна медицина вважає, що вишневий сік володіє антисептичною властивістю, а сік з молоком радять пити при артриті.
- Плоди вишні – вірне відхаркувальний засіб при бронхіті, астмі. Цей добрий жарознижуючий, їх прописують при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки.
- Плоди і відвари ихз листя допомагають при нирково-кам’яної хвороби та інфекції сечового міхура.
- Відвар вишневих гілочок п’ють проти розлади кишечника.
(матеріал взято з різних журналів 90-2000 р. р)
Гілочка на щастя
У давнину у Володимирському і Суздальському князівствах з вишнею пов’язували різні обряди. Наприклад, гілочками прикрашали постіль молодят, щоб подружжя було щасливим.
Відомо, що вишневий лист – хороший антисептик і здатний зберігати будь-які плоди та ягоди від псування (недарма його завжди кладуть у банку з солоними огірками).
Дно добре просушених ємностей покривали чистими і підсушеними вишневими листям, акуратно розкладали рядами плоди, тільки що зняті з дерева, ряд від ряду перекладали листом і прибирали в льодовик. Ось так у панських будинках свіжа вишня могла красуватися на столі навіть взимку.
Селяни заготовляли вишню дерев’яних кадушках, перекладали листом і закривали кришкою. На льоду такий бочонок стояв більше року, а вишеньки в них залишалися свіжими.
А скільки віршів та пісень присвячено вишні! Воістину народна героїня – красуня вишня.