Город

Любите часник? Його користь змусить вас є його частіше.

Часник – це продукт, який багато люди або люблять, або ненавидять. Його сильний, гострий смак підходить для пікантних страв, поэтомуиспользуется в традиційній кухні по всьому світу.

Часник использовалсядля лікування болезнейна протягом тисячоліть. Прописував гіппократ часник при різних захворюваннях, а ранні олімпійські спортсмени використовували часник для підвищення працездатності. Переваги в основному пов’язані з рослинними сполуками, але часник також містить багато вітамінів і мінералів.

Харчова цінність часнику

Харчова ценностьодного зубчики сирого часнику (3 г)

Калорійність:4,5

Жир:0 м

Натрій:0,5 мг

Вуглеводи:1 г

Клітковина:0,1 г

Цукру:0 м

Білок:0,2 г

Вітамін С:0,9 мг

Цинк: 0,04 мкг

Вуглеводи

Калорії в часнику надходять з вуглеводів, а оскільки розмір порції і калорії дуже низькі, вуглеводів в часнику також дуже мало. У зубчике часнику всього один грам вуглеводів.

Жири

У часнику немає жиру.

Білок

Часник не дає значної кількості білка.

Вітаміни та мінерали

Часник містить багато вітамінів і мінералів, хоча один зубчик не дає багато з-за невеликого розміру порції. Кожен зубчиксодержит невелике количествовитамина С, цинку, кальцію, заліза, калію, магнію, вітаміну Е, вітаміну К і марганцю.

Калорії

3-грамовий зубчик часнику майже не містить калорій. Ви додасте всього чотири калорії до свого загального раціону, якщо з’їсте цілий зубчик. Часникові калорії навряд чи матимуть помітний вплив на ваш щоденний раціон.

Користь для здоров’я

Потенційні терапевтичні переваги часнику в першу чергу пов’язані з його біологічно активними сполуками, включаючи органічні сульфіди, сапоніни, фенольні сполуки та полісахариди.

Помогаетв збалансованому харчуванні

Часник може підтримати вашу програму здорового харчування або програму по досягненню та підтриманню здорового ваги. Оскільки він такий ароматний, невелика його кількість може додати вашій їжі чудовий пікантний смак, не даючи жиру або значних калорій. Часник також можна використовувати в якості заміни солі, якщо ви намагаєтеся скоротити споживання натрію, але при цьому хочете, щоб їжа мала приємний смак.

Уменьшаетвоспаление

Часник має потужну протизапальну дію.

Снижаетуровень ліпідів у крові

Часник знижує рівень холестерину в сироватці крові.

Защищаетот окисного стресу

Вважається, що окислювальний стрес, спричинений вільними радикалами, пом’якшується потреблениемантиоксидантов. Часник містить фенольні сполуки з потужними антиоксидантними властивостями.

Снижаетриск серцево-судинних захворювань

Екстракт часнику може значно знизити ризик атеросклерозу, гіпертонії, діабету,гіперліпідемії, інфаркту міокарда та ішемічного інсульту завдяки вмісту в ньому поживних і фітохімічним властивостями.

Алергії

У деяких людей вживання часнику може викликати алергійну реакцію. Реакція може виникнути після прийому всередину, контакту з чеснокомили впливу часниковою пилу.

Симптоми варіюються від легких (наприклад, чхання) до важких і можуть включати почервоніння або набряк шкіри, закладеність носа, утруднене дихання і шкірні рубці. Анафілаксія від алергії на часник зустрічається рідко.

Різновиди

Ви можете знайти часник в цілому вигляді, попередньо подрібненому і консервованому, або у вигляді порошку в більшості продуктових магазинів.

Коли лучшепокупать

Часник вирощують по всьому світу і доставляють у свіжому вигляді круглий рік. Використовуйте його до того, як він начнеткоричневеть, розм’якшуватися або проростати.

Зберігання та безпека

Вибираючи часник в продуктовому магазині, не купуйте головки, які починають ставати м’якими. В домашніх умовах зберігайте часник при кімнатній температурі в дротовому або сітчастому контейнері. Уникайте використання пластикових пакетів і не закривайте їх, щоб часник довше залишався свіжим.

Як приготувати

Часник можна приготувати різними способами. Зазвичай спочатку потрібно видалити шкірку. Ви можете купити спеціальне трубчасте силіконове пристрій для видалення часниковою шкірки або спробувати струсити зубчики часнику в закритій мисці або контейнері. Або роздушіть часник широкої (плоскої) стороною ножа, щоб полегшити видалення шкірки.

Часник можна варити цілком, а також нарізати або подрібнити. Рецепти можуть вимагати, щоб його обсмажували в маслі.

Деякі люди делаютчай з часником, змішуючи його з різними інгредієнтами, такими як лимон і мед. Часниковий чай не містить кофеїну (якщо тільки ви не комбінуєте часниковий чайс іншим типом чаю) забезпечує певні переваги для здоров’я, такі як втрата ваги і зниження артеріального тиску.