Коли готувати баклажани для розсади? Лютий-березень – крайній термін
Вітаю, шановні садівники! Як ви ставитеся до баклажанів? Я що тільки з ними не роблю – і тому вже зараз починаю готуватися вирощувати розсаду.
Баклажани дуже люблять тепло, і тому якісна підготовка розсади починається вже в лютому. Це особливо важливо для кліматичних реалій середньої смуги.
Розсадний період у баклажанів триває до 70-80 днів. Вирішальним фактором виявляється конкретний сорт овочу.
Крайній термін
Насіння баклажана проростають тиждень-два, а це значить, що пізніше перших чисел березня затягувати з висадкою не варто.
Я рекомендую віддавати перевагу скоростиглих сортів – особливо якщо ви знаходитеся не на півдні держави.
Як поступати з насінням?
Насіння попередньо замочуємо. Якщо трохи проростуть – нічого страшного, так навіть краще.
Для баклажановой розсади я готую таку суміш:
- Перегній
- Торф
- Дернова земля
- Зола
- Суперфосфат
Садити насіння слід не глибше ніж на 2 див. Відстань один від одного – 3 див. Потім загортаємо контейнери в плівку і відправляємо в тепло. Важливо, щоб навколишня температура не опускалася нижче 25 градусів.
І, звичайно, потрібно стежити, щоб грунт завжди залишався вологим.
Що робити після появи сходів?
Потрібно переставити контейнери ближче до природного світла (але не під прямі сонячні промені), але при цьому в більш прохолодне місце – перший тиждень після появи сходів температура не повинна перевищувати 14-16 градусів. Цей прийом не дасть розсаді витягнутися.
Далі температуру можна підвищувати до 18-25 градусів.
Полив потрібно розсаді не частіше, ніж один-два рази в тиждень. Переливати ґрунт точно не варто – інакше кореневої гнилі, яка в момент знищить розсаду, не уникнути.
Підсвічування і пікіровка
Баклажан повинен отримувати світло як мінімум 10 годин на добу. В ідеалі – 12. Якщо природного світла не вистачає, то доведеться рятуватися підсвічуванням. Особливо важливо давати баклажанів достатню кількість світла в обідні години, коли рослини розвиваються найінтенсивніше.
Пікіровку в індивідуальні ємності можна проводити після появи у рослини двох листочків.
Як ви, ймовірно, знаєте, зовсім не обов’язково переміщати всі рослини в стаканчики – якусь частину розсади можна залишити в контейнері. Просто відстань між рослинами потрібно збільшити до 5 див.
Про важливість загартовування
Коли мова йде про такий теплолюбної культури, як баклажан, то без загартовування ніяк не обійтися. Приступати до процедури потрібно не пізніше, ніж за 14 днів до висаджування у відкритий грунт.
В рамках загартовування потрібно знизити температуру. Межа – 15 градусів, нижче не можна.
Опускати температуру потрібно поступово, піддаючи рослини “випробуванню” не довше, ніж по 2 години в день.
Мета – досягти в результаті тієї температури, яка буде чекати баклажани на відкритому повітрі.
Куди садити? Вибираємо попередників
Баклажани точно не потрібно садити в ті місця на ділянці, де до цього росли їх близькі родичі з сімейства пасльонових. А саме – томати, картопля ітд.
Ідеальні попередники – бобові, але підійде також ділянка, на якому росла цибуля або моркву.
Коли висаджувати і чим годувати?
Висаджувати розсаду варто тільки після того, як минуть останні заморозки. Тобто, десь у другій половині травня. Хороший ознака рослини, готового до пересадки у відкритий грунт – наявність 7 листочків.
Баклажани – великі любителі органічних добрив. Варто підгодовувати їх перегноєм, а ближче до кінця сезону додати суперфосфат.