Кулінарія

Гострий салат з помідорів і цибулі: старий рецепт для великих переспілих томатів. І мій новий метод: всю зиму зі смачним салатом

Соковиті, м’ясисті помідори великими шматочками, дзвінко похрустиваючий пікантний цибулька, солодко-кислий кришталевий маринад – улюблений рецепт мами подруги, Любов Олександрівни став і моїм улюбленим.

З дитинства любила її “консервацію”, а зараз ось рецептом зацікавилася – і за нього готую. Не перший рік – просто в цьому році трохи змінила метод.

Ділюся відмінним рецептів смачного салату з томатів. Ідеально підходять переспілі, великі. Навіть м’які гарні: так маринувати на зиму салат із помідорів коштує.

Салат з томатів на зиму, рецепт + інгредієнти

1) Помідори помити, нарізати великими часточками. Якщо в найбільш великих і переспілих занадто багато соку і насіння, надто – надлишок можна і потрібно відокремити.

Викидати його не варто – можна приготувати трохи соусу або додати в овочеве рагу, в заправку для борщу

2) Цибулю нарізати великими півкільцями, дрібний цибулю – кільцями. Занадто тонка нарізка не потрібно, цибуля може стати м’яким.

3) Змішати цибулю і томати, посолити злегка, бризнути оцтом, залишити на 10-15 хвилин.

Навіщо? Щоб злегка промариновались.

Так, попереду стерилізація – але при термообробці помідори і цибулю не зможуть так промаринуватися.

А кількість солі і оцту важливо запам’ятати і відняти у вихідного: щоб не пересолити.

4) Приготувати маринад. Змішати воду, сіль, цукор, оцет, рослинна олія. Довести до кипіння.

Можна додати трохи чорного меленого перчика або запашний горошком. Хоча краще в банки перед стерилізацією.

Маринаду потрібно зовсім небагато – помідори пустять сік при стерилізації.

До слова, визначати потрібну кількість маринаду доведеться “на око”.

Справа в тому, що помідори пустять сік, і пустять його при стерилізації. Та змішаного з соком маринаду може виявитися занадто багато.

Так, оцет на початку, перед стерилізацією, важливий. Він зрадить деяку щільність томатам – та не дасть їм сильно розм’якнути при термообробці.

Так, є оцет в маринаді – але кислота почне діяти ще в самому початку, це невелика хитрість, може трохи надумана – але це “працює”

5) Викласти томати з цибулею в банки. Залити невеликою кількістю маринаду – так, щоб з урахуванням втрати томатами соку банки виявилися наповненими “по плечики”.

Стерилізувати: банки з салатом 0. 5 л – до 5-7 хвилин, 1-1. 5 л – 7-10 хвилин, 2 л – 15 хвилин. А якщо вирішили ми в банках у 3 л консервувати – 15-17 хвилин, до 20 хвилин.

Так, час стерилізації для 3 л занадто тривалий, можуть стати м’якими помідори – але такого салату завжди мало.

Втім, можна томати міцніше у трилітрові банки покласти – для такого рецепту не шкода. Всі

Інгредієнти:

Томати;

Цибуля ріпчаста;

Цибуля 0. 5-0. 7 кг;

Маринад (витрата 1. 2 л для двох літрових банок):

Вода 1. 5-1. 7 л;

Сіль 2 ст. л. ;

Цукор 1 склянка;

Оцет 100 мл;

Рослинна олія 200 мл;