Город

Червона і чорна. Вчені рекомендували дачникам нові сорти смородини

Смородина вже не одне десятиліття очолює рейтинг ягідних переваг дачників. Універсальність застосування і прекрасний вітамінний склад – основні фактори такого успіху. Однак сортимент цієї популярної культури оновлюється не те щоб рідко, але помітно повільніше, ніж у інших. Чим же можуть похвалитися новим вітчизняні селекціонери у цьому і майбутньому сезонах, розповіла наш експерт, агроном Олена Горбунова:

– Звичайно, з тезою про повільне оновлення сортименту можна посперечатися, однак факт залишається фактом: на одне тільки районування по кількох регіонах у виведеного сорту смородини може йти понад півстоліття. А шлях нового сорту від створення до потрапляння в Держреєстр сортів, допущених до використання за певного регіону країни, складає понад 30 років. Саме ж державне сортовипробування займає до 15 років. Однак інтенсивність пропозицій у наших фахівців залишається незмінно високою, тому кожен сезон вони пропонують декілька новинок.

Щодо останніх хочу звернути увагу читачів на кілька останніх досягнень науково-дослідного інституту селекції плодових культур. Такі сорти у даний час або проходять державне сортовипробування, або вже включені в Держреєстр.

Чорна смородина

Дегтярівська

Сорт середнього терміну дозрівання. Кущ середньорослий, слабораскидистий. Ягоди дуже великі (до 5 г), чорні, матові. Смак кисло-солодкий (4,3 бала за п’ятибальною шкалою), дуже ароматні. Плодова кисть довга, з густим розташуванням ягід. Вміст вітаміну С – до 100,5 мг на 100 г ягід.

Сорт високозимостойкий, стійкий до почковому кліщеві, борошнистої роси, антракнозу і рябусі. Середня врожайність – 3,3 кг з куща.

Недоліки сорти: пошкоджується септоріозом.

Смарагдове намисто

Сорт середньопізнього терміну дозрівання. Кущ середньорослий, среднераскідістий. Ягоди великі (1,2 г), округлі. Цікавий їх забарвлення, рідкісний для виду: вони світло-жовті з легким зеленим відливом. Смак кисло-солодкий (4,7 бала), освіжаючий. Ягоди універсального призначення. Вміст вітаміну С – 158 мг на 100 г ягід.

Сорт зимостійкий, високосамоплодний, стійкий до борошнистої роси і павутинного кліща, середня врожайність – 2,9 кг з куща.

Недоліки сорту: у прохолодний сезон дає занадто дрібні ягоди.

Сенсей

Сорт середньораннього терміну дозрівання. Кущ середньорослий, среднераскідістий. Ягоди великі (1,4-1,9 г), округлі, чорні, з сильним блиском, з великою кількістю насіння, кисло-солодкого смаку (4,4 бала). Вміст вітаміну С -148 мг на 100 г ягід.

Сорт зимостійкий, скороплідний, самоплодовий, стійкий до борошнистої роси і почковому кліщеві, середня врожайність – 3,6 кг з куща.

Недоліки сорти: необхідність щорічної обрізки.

Солов’їна ніч

Сорт раннього терміну дозрівання. Кущ середньорослий, прямий.

Ягоди округлі, чорні, блискучі, щільні, шкірка тонка, відрив сухий, смак солодкий (4,9 бала). Вміст вітаміну С – 225,0 мг на 100 г ягід.

Сорт середньостійкий до посухи та спеки, стійкий до грибних хвороб і почковому кліщеві, середня врожайність – 1,6 кг з куща.

Сперанта

Сорт середньораннього терміну дозрівання. Кущ сильнорослий, среднераскідістий. Ягоди великі (2,0-3,8 г), округлі, чорні, блискучі, одночасне дозрівання, шкірка середня, із сухим відривом, не мнуться при збиранні і перевезенні в свіжому вигляді. Вміст вітаміну С – 184,2-246,0 мг на 100 г ягід.

Сорт високозимостойкий, високосамоплодний, стійкий до почковому кліща і борошнистої роси, добре розмножується здерев’янілими живцями, відводками, зеленими черешками, середня врожайність – 4,2 кг з куща.

Червона смородина

Альфа

Сорт середнього терміну дозрівання. Кущ середньої висоти, среднераскідістий. Ягоди дуже великі (0,9-1,5 г), округлі, світло-червоні. Смак кисло-солодкий, приємний, оцінка – 4,7 бала. Сорт зимостійкий, високоврожайний, середня врожайність – 4,1 кг з куща. Хороша самоплідність, підвищена стійкість до борошнистої роси.

Зеро

Сорт середньораннього терміну дозрівання. Кущ високий, среднераскідістий. Ягоди великі (1,0-1,6 г), одномірні, темно-червоні, округлі. Сорт зимостійкий, високоврожайний, середня багаторічна врожайність становить 2,2 кг з куща. Хороша самоплідність поєднується зі стійкістю до борошнистої роси і септоріозу.

Нива

Сорт середньораннього терміну дозрівання. Кущ середньорослий, слабораскидистий. Ягоди великі (середня маса – 0,7 г), яскраво-червоні, округлі або плоско-округлі, кисло-солодкого смаку, з вираженою солодкістю, володіють хорошими желирующими властивостями. Хімічний склад: розчинні сухі речовини – 11,8%, сума цукрів – 8,0%, тітруемая кислотність – 2,4%, аскорбінова кислота – 71,9%, P-активні речовини – 703,0 мг/100 р, пектинові речовини – 7,7%.

Сорт стійкий до борошнистої роси та антракнозу, характеризується середньою зимостійкістю, скороплідністю, середня врожайність становить 1,6 кг з куща.

Недоліки сорти: раннє цвітіння і пошкодження квіток і зав’язі весняними заморозками.

Осиповская

Сорт пізнього строку дозрівання. Кущ сильнорослий, напіврозкидистий, з густою кроною. Ягоди середні (0,6 г), темно-червоні, одномірні, округлі або злегка приплюснуті, кисло-солодкі. Вміст вітаміну С – 57 мг на 100 г ягід.

Сорт зимостійкий, високоврожайний, середня врожайність становить 2,2 кг з куща. Стійкий до борошнистої роси.

Недоліки сорти: уражається антракнозом і септоріозом.

Уральська красуня

Сорт середнього терміну дозрівання. Кущ середньої висоти, слабораскидистий, густий. опушений.

Ягоди великі (0,8-1,7 г), одномірні, округлі, червоні, з невеликою кількістю насіння, солодкого, десертного смаку, оцінка – 5 балів. Вміст вітаміну С – 37,5 мг на 100 г ягід.

Сорт зимостійкий, високоврожайний, середня врожайність становить 3,5 кг з куща. Сорт самоплідний, стійкий до борошнистої роси, слабо уражується огнівкою, пилильщиками.

Всі перераховані сорти універсального призначення, тобто придатні для практично всіх видів заготівель – від варення, желе, джемів до компотів, соків і заморозки. Всього ж в каталозі селекційних робіт інституту на сьогодні є понад 300 сортів.