Як посіяти баклажани на розсаду, щоб сходи були міцними і дружними
Баклажани – одна з найперших культур, які починають сіяти на розсаду. У них досить тривалий період вегетації (від появи сходів до першого врожаю), тому багато починають вирощувати розсаду ще в січні-лютому, щоб до часу висадки отримати міцні і добре сформовані рослини.
У цій статті я детально покажу і розповім, як правильно посіяти баклажани на розсаду, щоб отримати дружні, міцні і здорові сходи.
Коли сіяти баклажани на розсаду
За традицією почну зі строків посіву насіння на розсаду. Нещодавно у мене була , тож ще раз повторюватися не буду. Скажу лише про основні моменти.
Терміни посіву насіння завжди залежать від трьох факторів: особливостей сорту, місце вирощування баклажанів після висадки на постійне місце (теплиця, відкритий грунт або балкон) і кліматичні особливості регіону. В цілому ж, строки посіву баклажанів можуть змінюватись з кінця січня до березня. Так що, при посіві орієнтуйтеся на три фактори, про які я написала вище.
Наприклад, я живу в Підмосков’ї і в моєму регіоні середньостиглі сорти баклажанів для вирощування на балконі або в теплиці краще сіяти на початку лютого, а скоростиглі сорти – в кінці лютого.
Як сіяти баклажани на розсаду
З термінами посіву розібралися, тепер настав час поговорити про посіві. Відразу скажу, що насіння я попередньо ніяк не обробляю і не замочую. Я цілком довіряю великим виробникам насіння зі схожістю зазвичай не буває проблем.
Отже, перейдемо безпосередньо до процесу посіву.
1. Заповнюємо грунтом ємності для вирощування розсади трохи більше, ніж наполовину. Грунт я беру звичайний – покупної для овочевих культур. В садових магазинах зараз маса самий різних варіантів.
2. Розкладаємо в кожну ємність по кілька насіння.
Як правило, схожість у баклажанів досить висока, тому я сію по кілька насіння не для того, щоб гарантовано отримати хоч якісь сходи, а щоб потім просто залишити самі міцні і сильні рослини. Адже чим сильніше молоді рослини, тим краще вони будуть переносити пересадку на постійне місце та інші стресові фактори (перепади температури, наприклад). А баклажани – культура досить примхлива, тому про це краще подумати заздалегідь.
3. Зрошуємо посіви зверху водою з пульверизатора. Якщо використовувати лійку, то струмінь води може ще більше заглибити насіння, а це може перешкодити їм швидко і дружно зійти.
4. Засипаємо посіви ґрунтом до самого верху ємностей для розсади. Грунт з часом осяде і його ще доведеться досипати. Так що, не переживайте, що на першому етапі ви насыпете занадто багато ґрунту.
5. Ще раз зрошуємо всі водою з пульверизатора, щоб забезпечити насінню достатню вологість для появи сходів.
6. Накриваємо посіви прозорою плівкою або кришкою і ставимо в тепле місце.
От і все! Залишається тільки дочекатися сходів
Коли з’являться перші сходи, то плівку обов’язково потрібно зняти. А ось кришку можна залишити до тих пір, поки розсада не почне в неї впиратися. Але майте на увазі, що накриті посіви і молоду розсаду обов’язково потрібно провітрювати хоча б один раз в день по парі годин, щоб усередині не розвивалася цвіль і грибкові хвороби.