Проста, швидка, але дуже смачна вечеря з курки
Можна вкластися в 1 годину з моменту початку приготування до подачі на стіл! Прекрасний вечеря, який цілком може стати і святковим! І інгредієнти дуже і дуже доступні. У нас з дружиною різниця в приході з роботи виходить десь 1,5 години, і я встиг зробити це блюдо, зайшовши по дорозі з роботи в магазин.
Пропоную вам приготувати курячі стегна, запечені з грибами. Складових всього нічого, та й ніякого дефіциту не потрібно, хіба що склянку вина, та й то, це не обов’язково. Якщо грамотно розподілити свої дії, то за годину цілком можна вкластися! А зараз я покажу!
По дорозі з роботи зайшов у магазин і купив все, що потрібно:
– упаковку курячих стегон (приблизно 800 гр);
– 250 гр печериць.
Крім цього потрібно:
– ріпчаста цибуля (1 велика головка);
– сіль, чорний мелений перець, рослинне масло і 100-150 мл сухого вина.
Всі! Я сподіваюся, сіль, перець і вино для готування у вас вдома є? Ну, якщо ні вина, то й не треба – це вже естетство!
Ставимо на вогонь казан (як зробив я), або товстостінну сковороду або сотейник з антипригарним покриттям. Наливаємо туди 50-70 мл рослинної рафінованої та дезодорованої олії, включаємо конфорку на максимум і розігріваємо його до «хвилі». Ви помітите, коли поверхня масла почне злегка коливатися – це значить, що пора смажити. Смажимо партіями до хорошої такий скоринки з двох сторін.
А поки курка обсмажується, порубаємо печериці і цибулю кубиками. На мій погляд, розмір не має значення, так як ці інгредієнти підуть на соус-гарнір.
За цей час шматки курки відмінно обжарились. Викладаємо їх на блюдо, покрите серветкою, і даємо стекти зайвому маслу. Так! У цей момент курку потрібно посолити і приправити чорним перцем. Можна використовувати і інші приправи, але мені хотілося зберегти максимально натуральні аромати курки та грибів.
Зменшуємо вогонь до середнього і в ту ж ємність з тим же маслом (до якого тепер додався курячий жир) додаємо цибулю. Смажимо його, інтенсивно перемішуючи, до прозорості та появи окремих золотистих зажарок.
Тепер засипаємо в казан печериці і ужариваем їх до тих пір, поки не випарується вся волога.
Тепер вміст казана потрібно посолити-поперчити, перемішати і. . . Все, гриби з цибулею готові!
Чи варто нагадувати, хвилин 10 тому потрібно включити духовку на рівномірний нагрів верхнього і нижнього тена до 180 градусів? Ні, звичайно! Так от, тепер беремо форму для запікання викладаємо в неї грибну суміш, а зверху кладемо шматочки курки шкірою вгору. Ось зараз можна долити вина.
Враховуючи той факт, що курка у нас попередньо обсмажувалася, мені здається, що цілком достатньо тримати 20-25 хвилин. Можна і півгодини, м’ясо буде тільки краще відділятися від кісток. Я люблю курячі стегна засмажені, тому перед вийманням потримав їх під грилем 5 хвилин. (Дружина шкіру знімає, а я так їм. Смачно! . )
Поки курка запікалася, зварив гречки, мені здається, що це дуже гарне доповнення. Ну і подача: шматочок пару або курки, три столових ложки гречки і гарнір обов’язково полити гриби з соусом! Здавалося б, 800 грам сировини на двох – це багато. Так адже ще й гарнір був. Ага, багато, але залишилося всього два шматки! А я думав, що і на наступний день вистачить. . .