Город

5 секретів вирощування рівненькою морквини без “виродків”!

Морква – джерело вітамінів, незамінний овоч і один з головних інгредієнтів у численних страв. А як її мої онуки люблять, особливо коли вона тільки з грядки! Але часом я такі овочі витягала з землі, що їх і показувати було ніяково, досвідчені дачники мене зрозуміють. Так ось, за ті десятиліття, що я присвятила роботі на врожай, мені вдалося довести до пуття, всі нюанси вирощування моркви, тепер вона у мене як з картинки!

1. Морква – коренеплід, відповідно основний вплив на її ріст і форми надає грунт. Якщо вона занадто щільна або того гірше, з наявністю каменів, то рівненькою моркви не зібрати. Тому обов’язково треба садити тільки в пухкий грунт, бажано піщаний чи в суглинку, виключаючи дотику коренеплодів з твердими предметами. А от щоб у моркви не виросли ноги, або ще щось зайве. . . Потрібно відмовитися від підживлень гноєм, в будь-якому його вигляді, саме через азоту морква всю красу втрачає, а чистити осьминожку і зовсім одне мука.

2. Не секрет, що морква не тороплива у проростанні, бо я їй трохи допомагаю. Посів проводжу на глибину 1,5 см, присипаю матеріал землею і тут же поливаю трохи остившім окропом. Кутикули насіння розм’якшуються і вони швидше проростають. Ще корисно посіви вкривати мульчею, для утримання вологи і обов’язково потрібно стежити, щоб скоринка на грунті не утворилася. Якщо морквину простимулювати на раннє проростання і посадити її на самому початку весни, після сильних морозів, то після її дозрівання можна встигнути ще раз посів провести. Таким чином за сезон буде отримано подвійний урожай рівною і смачною морквини.

3. Особливу увагу потрібно приділяти посадкам в перші тижні. Своєчасне проріджування, видалення бур’янів і підтримання вологи в грунті – запорука фортеці врожаю. Надалі догляд спрощується за рахунок зменшення частоти поливу, тобто грунті можна іноді давати підсихати, а ось проріджувати сходи потрібно постійно, а то дай їм волю, вони зростуться! Простір – дуже важливий для цього коренеплоду, при бажанні можна пересадити зайву моркву в порожню частину городу. Гарні підгодівлі рідкими калійними добривами, вони особливо необхідні моркви. Їх можна проводити кілька разів за вегетаційний період.

4. Миші і бур’яни – головні перешкоди на шляху до гідного врожаю. Бур’яни не тільки впливають на зростання посадок, але і служать притулком для шкідників, бо від них в першу чергу потрібно позбавлятися, особливо дротянка любить в смітної траві ховатися, так і земляні блішки від нього не відстають. А ось гризуни в свій час мені багато врожаю зіпсували, їли як в останній раз, але їх я перемогла гуманно, за допомогою препарату Фрайтенмаус, ВЕ.

5. Поки морква в ґрунті, не можна допускати її оголення. Якщо верхівка залишиться не покритій землею, то обов’язково знебарвитися. Найчастіше земля віддаляється під час прополки, якщо це сталося, то землю слід відразу повернути на місце. А от щоб морква солодка була, їй померзнути треба. При посадці холодною весною, вона встигне смак набрати, а ось восени її краще рано не збирати, а дочекатися невеликих заморозків.